о.Лоренс Фрімен OSB «Пасха 2021»

Пасхальні роздуми

28141245787_c5036ee2ed_b

«Прийшла вона до гробу, коли було ще темно …»
(Ін 20: 1-9)

У перший день тижня, прийшла Марія Магдалина до гробу рано, коли було ще темно.

В останні роки важливість Марії Магдалини, як одного з учнів Ісуса, була переглянута. Цілком зрозуміло, як її близькість до Ісуса могла стати проблемою для багатьох чоловіків. Її роль була зменшена ототожненням з блудницею, яка покаялася, хоча немає ніяких підстав вважати, що ці два персонажа є однією і тією ж людиною. Незважаючи на це, в сьогоднішньому євангельському читанні вона має досить високе становище, незважаючи на те, що не є, наприклад, кардиналом. Вона перша приходить до порожньої гробниці, стаючи потім апостолом апостолів. Якщо Воскресіння повинно було вивернути світ навиворіт і викрити неправдиву систему цінностей, що панує в ньому, доречно, щоб саме жінка, маргінал в суспільстві тієї епохи, першою сказала: «Я бачила Господа». Коли Марія підходить до гробниці, ще зовсім темно. Де ж інші учні? Напевно, все ще сплять? Розпізнавання і розумыння Воскресіння починається саме тут, але воно є ще далеким від завершення. Нам також потрібен час, щоб побачити. Коли починає світати, ми все ще оточені темрявою.

Вона бачить, що камінь від гробу відвалений.

Важкий камінь, що загороджує вхід до гробниці, символізує перешкоду, що відокремлює мертвих від живих, а також захищає їх один від одного. В нас самих теж є безліч блоків і розділень, які ми не в силах подолати.

Вона біжить і приходить до Симона-Петра та до іншого учня, якого любив Ісус, і каже їм: узяли Господа з гробу і не знаємо, де поклали Його.

Марія розповіла іншим учням те, що знала в той момент, і не більше того. Щось величезне має ось-ось з’явитися, але це не повинно – і поки не може – бути виражено словами, поки зовнішнє свідчення не буде підтверджено внутрішнім досвідом. Це знання, народжене з нового виміру нас самих, повинно пройти довгий шлях, перш ніж воно народиться по справжньому.

Негайно ж вийшли Петро та інший учень і пішли до гробу. Вони бігли обидва разом; але інший учень біг швидше за Петра і прибув до гробу перший.

Петро, лідер дванадцяти апостолів, і Іоанн, учень, найбільш близький до Ісуса на звичайному людському рівні. Ми не знаємо, як саме вони виконували свої ролі, але те, що ці ролі природні для будь-якої спільноти, робить історію ще більш переконливою. Обидві ролі йдуть рука об руку, працюючи в історії спільно. Іоанн біжить швидше – тому що він молодше або тому, що він заряджений сильнішою любов’ю?

І, нахилившись, побачив, що лежать пелени; але не ввійшов. Слідом за ним прийшов Симон-Петро, і ввійшов у гріб, і побачив одні лиш пелени, що лежали; а хустина, яка була на голові Його, лежала згорнена не з пеленами, а осторонь, на іншому місці. 

Згадка одягу звертається до більш пізніх заяв про те, що тіло забрали. Те, що Іоанн дозволив Петру увійти першим, можливо, свідчить про повагу до його положення. Навіть в найважливіші моменти життя в нас не перестають діяти одномоментні враження і незначні турботи.

Тоді ввійшов і інший учень, що раніше прийшов до гробу, і побачив, і увірував. Бо вони ще не знали Писання, що Йому належало воскреснути з мертвих.

Іоанн спочатку повірив, але все ще не до кінця розумів, у що він вірить. Як і всі ми. Світло нової зорі посилюється.

Двоє чоловіків йдуть. Марія залишається в сльозах і стає першою, хто зустрічає, бачить і, перш за все, впізнає воскреслого Ісуса. Залишаючись в своєму горі, в темряві, вона приносить світло іншим.

Скажімо ж разом: «Господь воскрес! Воістину Воскрес! Алилуя!»

break

Підпишіться на розсилку щоденних великопісних роздумів:
christian-meditation.com.ua/subscribe

Переклад: Захаров Альберт

Фото: о.Лоренс Фрімен OSB