Максим Чекмарьов «Таємна кімната серця»

Медитативне есе лідера групи християнської медитації в традиції о.Джона Мейна OSB з м.Благовіщенськ.

«Я сплю, а серце моє не спить…» ( Песн. 5:2)

autor_circle_chekmarevОсобистість людини складається зі складної мережі відносин, в які він залучений. Образи інших людей, немов маленькі чоловічки в голові, перебувають з нами в безперервному діалозі. Кожен з них — проекція досвіду відносин з живою людиною. А в сфері духовного ще, як сказав Сартр, є дірка розміром з Бога. І, незважаючи на те, що кожен заповнює її, чим може, є особливий сенс у тому, щоб вона залишалася все-таки порожнечею. Ми не можемо присвоїти образ Бога собі. Він завжди виявиться помилковим або, в кращому випадку, неповним, тому що буде чимось, що створено самою людиною. А от порожнеча здатна стати місцем зустрічі — таємною кімнатою, що нагадує про ілюзорність всіх речей, якщо вони не наповнені присутністю Бога. Так само і особистість без Джерела — порожня.

Спілкування між Богом і людиною — особлива таємниця. У ній з’єднується Єдине і одиничне. Вдивляючись і вслухаючись у глибини душі, я очікую Зустрічі, усвідомлюючи, що вона не може трапитися ніде поза людиною. Тільки в тісній таємній кімнаті серця, про яку говорив Ісус, можуть поміститися мої стосунки з Богом, так само, як і Син Божий зміг вміститися в ясла Вифлеємського хліва. І в момент зустрічі таємна кімната повинна бути чистою, навіть більше — спустошеною, без всякого нальоту мого «Я». Засобом спустошення стає медитація, що простотою нагадує про неегоїстичний дар життя.

10255668_254227428083587_7244782594214869313_nЗустріч починається із запрошення. А будь-яке запрошення має два доданки. Перший — це заклик, молитва, слова, звернені до Бога. Тут серце наповнене «Я», яке розуміє себе у всій суперечливій повноті — відчаю і радості, порятунку і гріховності, тимчасовості й вічності, розділеності і єдності. А другий доданок — це тиша, пауза, під час якої «Я» зникає. Воно навіть не чекає за дверима. Будь-яке очікування є спроба маніпулювати Богом. Його немає в силу мовчання, тому що в той момент, коли думки, почуття і відчуття зупинилися, нема чого більше називати собою. І в такій тиші Зустріч трапиться завжди. Як м’який дотик спокою, нерухомої вічності, що знаходиться в центрі світобудови. «І мир Божий, що вищий від усякого розуму, дотримає серця ваші» (Фил 4:7). Ми знову повторюємо «Маранафа»«Прийди, Господь», але з кожним новим словом запрошення стає все більш абсурдним. Воно — крик з глибини душі, що відчуває розділення з Богом. А потім слово починає свідчити, що ніякого поділу не було. Це я відпадав від Нього. Він же завжди був зі мною. Молитовне слово потрібно мені, а не Йому.

Як вдих очікує видих, так і молитва потребує мовчання і вслухання. Особливу уважність, засновану на розумінні, що Бог завжди поруч, настільки близько, що і проміжку немає. Точніше, Він настільки присутній, наскільки я створюю розділеність між нами, забуваю про Присутність, ховаюся від Нього. Але коли я уважний, то встаю на шлях, щоб «ходити перед Богом», як робив Енох. Просто «ходив», просто був з Ним, як Адам, наче не було ніякого відпадання. Але щоб так зростися воєдино, потрібно довго лікувати душу. Лікувати тишею, Присутністю, яка зцілює і викриває.

І це так важко — бути з Ним, коли хочеться бігти по своїх справах, коли ти сіпаєшся від кожного телефонного дзвінка і створюєш перешкоди, залучаючись в хронічний стрес суєти. Адже Він нагадує про марність всього цього, знецінює кожну корисливу спробу душі. Настільки, що не залишається жодної принади в тому, щоб бути обивателем — тим, у кого побут визначає свідомість. Поруч з Богом все гасне. Все занурюється в непроглядну темінь, доки в ній не намацаєш ниточку в глибині душі, якою ти до Нього пришитий назавжди, а по ній, крок за кроком, не вийдеш до Світла. Крок за кроком в тиші, поки не зустрінешся з Ним…

break

Максим Чекмарьов — лідер групи християнської медитації в традиції о.Джона Мейна OSB в м.Благовіщенськ, Росія. Лікар-психотерапевт, психолог-консультант, голова громадської організації — Благовіщенський міський інтелектуальний клуб «IQ» . Старший викладач кафедри спеціальної та дошкільної психології та педагогіки Благовіщенського державного педагогічного університету, член Громадської експертної ради при Уповноваженому з прав дитини в Амурській області.