20.06.2019

(о. Джон Мейн OSB | о. Вільям Джонстон SJ | Серен К’єркегор | Євангеліє від Йоана)

Щотижневі читання для медитативних груп

IMG_9836-2s

о. Джон Мейн OSB «Двері до безмовності»

Євангеліє говорить нам про те, що Воскреслий Ісус може бути сприйнятий тільки оком віри. У євангельському оповіданні ми бачимо, як Він був помилково прийнятий за садівника, і потім, пізніше, був раптово впізнаний. Наше бачення повинно прояснитися, щоб ми змогли побачити Воскреслого Христа, щоб Його слава осяяла все наше життя. Таке ясне бачення ми можемо знайти тільки у новому вимірі віри, в якому ми вчимося бачити. Але ввести нас в це бачення зможе тільки мудрість, яка веде наш погляд від зовнішнього до внутрішнього. Також нам необхідна чуйність по відношенню до глибини життя, що відкривається кожному, хто перебуває в унісоні з базовою структурою реальності. Ми торкаємося цих глибин, розуміючи на власному досвіді, що фундамент, який підтримує все навколо нас  — це і є реальність Бога.

У медитації ми слідуємо цим шляхом очищення бачення. Саме тому медитативна практика описується, як процес пробудження ока нашого серця, що веде до здатності бачити все з любов’ю. У подорожі медитації ми залишаємо позаду ізольованість нашого власного бачення життя і вчимося у мовчанні та вірності щоденній дисципліні перетинати межу нашої обмеженості, входячи до безмежного океану Божої любові.

 

о. Вільям Джонстон SJ «Християнський дзен»

Медитації може навчити тільки той великий вчитель, якого Св. Августин називав Magister Internus, Внутрішній Майстер. Слухайте його голос, і дізнаєтеся, як медитувати. Коли Ви сідаєте медитувати, позбавтеся усього свого занепокоєння: думок, заклопотаності, планування… Дозвольте цьому всьому йти своїм шляхом незалежно від вас. Це нелегко. Людський розум є дуже неспокійним. З побоюванням та передчуттям він дивиться в майбутнє; з ностальгією або відчуттям провини він дивиться в минуле. Він рідко перебуває “тут і тепер”. Але Ісус чітко сказав нам, що слід відкинути занепокоєння про майбутнє для того, щоб жити в сьогоденні: “Не журіться, отже, завтрашнім днем; завтрашній день турбуватиметься сам про себе. Доволі дневі його лиха”…

.

Серен К’єркегор «Польова лілія та небесна птиця»

Молитися — значить увійти у мовчання і, перебуваючи в ньому, чекати до тих пір, поки не почуєш Бога. Молитва, стаючи Справжньою Молитвою, завжди стає мовчанням. Вмінню мовчати ти можеш навчитися у лілії та птиці. Птиця мовчить і чекає: вона знає, вірніше, вірить — що всьому свій час. Вона знає, що не можна знати час і день, коли буде те, що буде, і тому вона мовчить. Приходить мить, і мовчазна птиця розуміє, що ось настала мить. Тоді вона користується цією миттю, і ніколи не буває розчарована. Так само і лілія: вона мовчить і чекає. Вона не питає з нетерпінням: «Коли вже настане весна?» — тому що знає, що весна настане в сприятливий час. І коли приходить мить, мовчазна лілія розуміє, що ось настала мить, і користується нею.

Чи можна увійти у мить розмовляючи? Ні, увійти у мить можна тільки у мовчанні. Поки говориш хоча б одне слово, вже втрачаєш мить. І тому людині так рідко вдається вірно зрозуміти, що настала Мить, і правильно єю скористатися, — тому що людина не вміє мовчати.

 

Євангеліє від Йоана
(Йо 5: 24-26) 

Істинно, істинно кажу вам: хто слово Моє слухає і вірить у Того, Хто послав Мене, той має вічне життя і на суд не приходить, а перейшов від смерти до життя. Істинно, істинно кажу вам, що настане час, і нині вже є, коли мертві почують голос Сина Божого і, почувши, оживуть. Бо як Отець має життя в Самому Собі, так і Синові дав мати життя в Самому Собі.

break

Щотижневі читання для медитативних груп — архів читань до та після медитації, які можуть використовувати як групи, які проводять регулярні зустрічі, так і люди, що медитують у нашій традиції і не мають можливості приєднатися до тієї чи іншої групи. Щотижня ми пропонуємо добірку фрагментів зі Священного Писання а також з текстів традиційних і сучасних вчителів християнської споглядальної духовності, з класичної і нової духовної літератури. Бажаємо Вам плідної медитації і медитативного читання!

Підпишіться на розсилку щотижневих читаннь

Компіляція читаннь:  Альберт Захаров Obl OSB