03.12.2018

(о.Лоренс Фрімен OSB | Алан Уотс | Літургія Годин | Євангеліє від Луки)

Щотижневі читання для медитативних груп у традиції о.Джона Мейна OSB

groups_readings_03122018b

.

о.Лоренс Фрімен OSB «Роздуми на Адвент 2017»

Пророк Ісайя, переживаючи досвід присутності Бога, задає питання: «Чому, Господи, Ти допустив, щоб ми блукали далеко від Твоїх доріг, щоб закам’яніло наше серце?» Ми ніколи не отримаємо остаточні відповіді на подібні питання, але вже саме задавання питання допомагає нам зрозуміти головну людську проблему. Якщо Бог є Богом – Він є для нас добрим та люблячим – чому ми так легко сходимо з колії? Звідки беруться війни? Чому одні люди страждають, а інші користуються цими стражданнями та благоденствують? Коли починається Адвент, питання такого роду допомагають нам зберегти свіжість сприйняття цього часу – і зробити наше очікування усвідомленим. «Адвент» означає, що щось гряде. Погане або добре, але щось насувається на нас. І можливо, відповіддю на питання про те, чому людство втрачає людяність, лежить не у площині Бога, а у нас самих.

У цей час очікування Ісус має для нас лише одне слово: «Пильнуйте!» Ми повинні докладати зусиль, щоб побачити, помітити, бути насторожі повсякчас. «Пильно стежити» означає зберігати зосередження на теперішньому моменті, розширювати поле усвідомленості. Якщо цей баланс втрачається, ми стаємо розсіяними. І тоді все розпадається. Отже, відповіддю на питання Ісаї стає не стільки сама по собі відповідь, скільки реакція. Наша реакція – це практична зміна нашої поведінки, це наша практика. Молитовне слово, наша мантра, координує нашу практику у медитації. А видимим знаком нашої пильності стає те, що Св. Павел споглядає зі спонтанною вдячністю: «Завжди дякую Боговi моєму за вас … що ви не маєте нестачi нi в якому духовному даруваннi». Адже все вже нам дано, якщо ми тільки зможемо це помітити.

.

Алан Уотс «Міф і ритуал у християнстві» 
(р. «Пришестя, різдвяний піст»)

Пришестя Христа випадає з безперервності всього, що було колись. Це розгорнутий навпаки порядок причин і наслідків, минуле, яке визначається сьогоденням, – бо Він народжується без людського батька, поза зв’язку з безперервністю людського роду. Спасіння являє собою кінець звичного ототожнення розуму з мертвим, незмінним зліпком минулого, повний розворот «природного» порядку речей. Метанойя, грецьке слово, що означає «покаяння», буквально перекладається як «розворот розуму», в якому розум перестає вдивлятися в минуле і звертається до Вічного Справжнього. Розум не в силах врятуватися, поки залишається полоненим спогадами і виразно відчуває себе згаслим образом «я». Умовою дива є усвідомлення безсилля «я», «я» зобов’язане визнати, що воно – прах, так як порятунок від «я» неможливий, поки є надія на його силу. Якщо живою є така надія, то як і раніше є сильними чари смерті, а людина стає схожою на соляний стовп, на який перетворилася при втечі з Содому дружина Лота, озирнувшись назад. Головною умовою підготовки до чуда перетворення «вже не я, але Христос» (Гал 2:20), до народження Божественного в людині, є сповідь гріха – але гріха не тільки у сучасному, сентиментальному сенсі, а у по-справжньому метафізичному значенні поняття hamartánein (грец. ἁμαρτάνειν) – що означає «промах», омана. Тут мета, правильна точка, «вушко голки» що веде до Царства Божого (Лк 18:25), тісні врата і вузький шлях (Мт 7:14) – це позачасова, вічна мить, де розгортається наше істинне життя.

.

Літургія Годин
(Прохання I тижня Адвенту)

Нехай прийде Твоє Царство, Господи. Господи, приготуй у наших серцях шлях Твоєму Слову, що гряде, нехай відкриється в нас Його слава. Зруйнуй стіну ненависті, що розділяє народи, та вирівняй перед людьми шляхи миру. Ти знаходишся посеред нас, невідомий світу, яви людям обличчя Твоє. Господи, зійди до всіх людей, у Твоєї великої милості, вийди назустріч тим, хто очікує Тебе, сам того не знаючи.

.

Євангеліє від Луки
(Лк 21: 34-36)

Зважайте на себе, щоб ваші серця не обтяжувались об’їданням та пияцтвом і житейськими турботами, і щоб день, коли побачать Сина Людського, не спостиг вас несподівано, бо він, як сіть, прийде на усе, що живе на поверхні всієї землі. Отже, пильнуйте повсякчас і моліться, щоб ви сподобились стати перед Сином Людським.

break

Щотижневі читання для медитативних груп — архів читань, які можуть використовувати як групи, які проводять регулярні зустрічі, так і люди, що медитують у нашій традиції і не мають можливості приєднатися до тієї чи іншої групи. Щотижня ми пропонуємо добірку фрагментів зі Священного Писання а також з текстів традиційних і сучасних вчителів християнської споглядальної духовності, з класичної і нової духовної літератури. Бажаємо Вам плідної медитації і медитативного читання!

Підпишіться на розсилку щотижневих читаннь

Компіляція читаннь:  Альберт Захаров Obl OSB