12.10.2018

(о. Лоренс Фрімен OSB | Ангелус Сілезіус | Генріх Сузо | Євангеліє від Луки)

Щотижневі читання для медитативних груп у традиції о.Джона Мейна OSB

IMG_1375

о.Лоренс Фрімен OSB «Внутрішнє світло»

Ісус сказав, що ми повинні бути святі, як святий Отець наш небесний. У цих словах Він дає нам ключ до нашого покликання: бути святим, як Він. Отець святий у собі самому. У собі самому – не внаслідок яких-небудь зовнішніх причин або зусиль. Отже, щоб стати святим, як Він, ми повинні увійти у Його «Я», у Його святість. Будь-яке прагнення бути святим за межею Його святості – ілюзія та егоїзм. Ми повинні відповісти на це покликання уважністю і зреченням від власного еґо. Ми зрікаємося себе, щоб повернутися до досконалої святості Бога. Ми можемо увійти в неї через Ісуса, адже святість Отця живе у Сині, а Син живе в нас. І, отже, святість Отця властива нам через Духа Святого. Наша відповідь на покликання до святості – це наша відповідь Ісусові, наша відкритість Йому і здатність бачити Його в усьому і в усіх. Побачивши Його, ми станемо до Нього подібні, бо почнемо бачити Його таким, яким Він є. Саме це означає безперервна молитва.

 

Ангелус Сілезіус «Херувимський мандрівник» 

Хто бідний Духом — той живе і тільки істину він любить, від світу відвернувшись, і навіть від себе.

.

Генріх Сузо «Книга істини»

Про блаженних сказано: вони відмовилися від себе, відмовилися всього, чого раніше шукали, і перетворилися в інший вид, іншу славу, іншу силу. Що ж тоді є цей інший вид, якщо не Божественне Буття і Божественна Природа, з якими вони з’єднуються і які з’єднуються з ними, щоб бути одним цілим?

.

Євангеліє від Луки
(Лк 6: 17-23)

І зійшовши з ними, Він став на рівному місці; також багато учеників Його і безліч народу з усієї Юдеї та Єрусалима, з приморських місць Тирських і Сидонських, що прийшли послухати Його і зцілитися від недуг своїх, також і ті, що страждали від нечис­тих духів, – і зцілялися. І весь народ намагався доторкнутися до Нього, бо від Нього виходила сила і зціляла всіх. І Він, звівши очі Свої на учеників Своїх, говорив: Блаженні убогі духом, бо ваше є Царство Боже. Блаженні ті, що жадають тепер, бо насититеся. Блаженні ті, що плачуть тепер, бо втішитеся. Блаженні будете, коли зненавидять вас люди і коли розлучать вас і ганьбитимуть, і знеславлять ім’я ваше заради Сина Людського. Радійте того дня і веселіться, бо велика вам нагорода на небесах. Так робили пророкам батьки їхні.

break

 

Читання для щоденної практики медитації — архів текстів, які можуть використовувати у якості читаннь перед медитацією та після медитації як групи спільноти, що проводять регулярні зустрічі, так і люди, що медитують у нашій традиції і не мають можливості приєднатися до тієї чи іншої групи. Щотижня ми пропонуємо добірку фрагментів зі Священного Писання а також з текстів традиційних і сучасних вчителів християнської споглядальної духовності, з класичної і нової духовної літератури. Бажаємо Вам плідної медитації і медитативного читання!

 Підпишіться на розсилку оновленнь сайту
christian-meditation.com.ua/subscribe

Компіляція читаннь:  Альберт Захаров Obl OSB