о.Річард Рор OFM «По стопах святого Франциска: пробуджуючись до Божого творіння»

(Фрагмент з книги «Природа як дзеркало»)


articles_rohrofm_1sНа мою думку, більшість сучасних чоловіків і жінок втратили глибинне відчуття причетності до єдності творіння, що нас оточує. Це почуття дає нам Бог від самого народження, і протягом нашого життя воно відбивається в дзеркальній поверхні природного світу — звичайно, якщо наш погляд і слух є відкритими. Споглядаючи природу, ми долаємо власне відчуття відокремленості, відчуженості, пізнаючи себе, як частину єдиного цілого. Говорячи про те, що францисканська духовність має свій особливий характер, ми можемо знайти його в якомусь вкрай позитивному образі людської природи і всього творіння, в «перворідному благословенні», яким обертається перворідний гріх.

Існує особлива форма терапії, яку я б назвав попереджувальною, згідно з якою ви не намагаєтеся заліковувати всі свої рани, вже після їх появи. Замість цього ви покладаєтеся на ваш внутрішній зв’язок з усім існуючим, і знаходите зцілення, випереджаючи час, у тій особливій «сокровенній єдності», про яку писав Томас Мертон. Я б назвав це «Єдиним Полем», або кажучи словами Джерарда Менлі Хопкінса «свіжістю бездонного таїнства речей». Усередині цього єдиного поля ви можете знайти благий світ та благого себе. У цій єдності ви є благими не тому, що є ідеальними незалежно ні від чого (таким ви ніколи не були і ніколи не станете!), але тільки лише з тієї причини, що ви є частиною Божого Цілого — яке є завжди глибоко благим і досконалим у своїй Цільності (у Плеромі, повноті , про яку апостол Павло говорить у посланні до Колосян 1: 19-20 — «Бо благоугодно було Отцю, щоб у Hьому була вся повнота i щоб через Hього примирити з Собою все, умиротворивши через Hього, Кров’ю хреста Його, i земне, i небесне.»). Бути францисканцем — означає проживати своє життя у глибині цієї повноти.

«Не захочемо нічого іншого, та не потішить нас ніщо, крім Творця, Ізбавителя, Спасителя нашого, Єдиного Істинного Бога, Який є повне благо, істинне і вище благо [… ] Подякуємо Всевишньому і найбільшому Богові вічному, триєдиному, Отцю і Сину і Святому Духові, Творцю всього і Спасителю всіх, хто в Нього вірить, і на Нього уповає, і хто любить Його. Подякуємо тому, Хто не має початку і Хто є без кінця незмінний, невидимий, непогрішний, невимовний, незбагненний, непізнаваний, благословенний, хвалимий, славний, звеличений, високий, солодкий, любимий, Весь понад усе бажаний навіки. Амінь.» (Св. Франциск «Перший Статут»)

break .

Підпишіться на розсилку оновленнь нашого сайту