02.05.2018

(о.Джон Мейн OSB | о. Беда Гриффітс OSB | Св. Григорій Ніський | Євангеліє від Йоана)

Щотижневі читання для медитативних груп у традиції о.Джона Мейна OSB

IMG_1701

о.Джон Мейн OSB «Монастир без стін (Духовні листи)»
(л. 4 «Повнота відкритості та життя»)

Шлях медитації веде нас до повноти людської природи, до повноти життя. Медитуючи, ми прагнемо залишатися у центрі реальності, вдивляючись у «medio» (лат. — середина) і усвідомлюючи, що це центр не нас, але Бога. У медитації ми входимо у живий потік віри, де ми безпосередньо і особистісно зустрічаємося з присутністю живого Христа в нас, впізнаваючи Його за межами мови та мислення. Ми впізнаємо Його, незважаючи на те, що Він – «за межею знання». Таке знання відрізняється від усіх інших видів знання, з якими ми стикаємося, вивчаючи історію, займаючись наукою або читаючи поезію. Це не знання про Бога, як про об’єкт, адже Бог не може бути пізнаний таким чином. Про цю істину християнська традиція розповідала починаючи зі св. Іринея Ліонського, за словами якого «без Бога не пізнаєш Бога». Тільки Бог може знати Бога. Всі ми покликані брати участь у Божому самопізнанні, і це покликання може бути здійснене у нашій єдності з Ісусом. Таке знання — не просто інтелектуальне осмислення Божої величі, абсолютності або милосердя. Самопізнання Бога це любов, і любов — це Трійця. Це основна сила і прообраз усього творіння. Бог є любов, вчить нас апостол Іоанн. І ми покликані Любов’ю до любові.

.

о. Беда Гриффітс OSB Cam «Повернення до Центру»
(Фрагмент лекції, що була прочитана в Австралії, 1992 р.)

Святий Павло вчить, що людина складається з тіла, душі і Духа — soma, psyche і pneuma. Ми повинні пам’ятати про це, тому що сьогодні багато хто думає, що людина має тільки тіло і душу, і крім душі у неї більше нічого немає. У людини є тіло — його вивчає медицина. Далі, людина має psyche, душу — розум, волю, уяву, почуття. Людська психіка для багатьох людей є межею того, що існує. Але крім тіла і душі ще існує pneuma, Дух. В кожній людині, за межами тіла і душі, за межами думок і бажань, є Точка Духа, в якій ми відкриваємося Вічному Духові, самому Богові. Ця точка Духа знаходиться за межами нашого розуму. Вона є центром нашої психіки — це точка, де ви не обмежені звичайними людськими почуттями, думками і бажаннями, але відкриті для Вічного. Це точка, через яку Бог діє в вас, коли ви є відкриті. Коли ми беремо до уваги тільки «нашу душу», ми знаходимо лише її центр — це наше его. Ми виховані на ідеї саме цього центру — відокремленого від інших «Я», з якого походять всі проблеми нашого світу. Ми всі шукаємо свій шлях, боремося з іншими людьми і створюємо безліч проблем. Доки ви не вийдете за межі «вашої душі», за межі его, вашого розділеного «Я», у вас не буде ніякого духовного знання. Але коли ви подолаєте ваше его, ваші душевні обмеження, ви відкриєтеся Духові. Тоді ви будете відкриті для Вічного та для всього людства. Це справжня мета нашого життя.

Як християнин, я завжди пам’ятаю про те, що Ісус у своєму земному житті був як ми: у Нього були тіло та душа з усіма людськими обмеженнями. Але Дух Ісуса був повністю відкритий Богу, Отцю. Він чітко говорить, що Син не може робити нічого, крім того, чого навчився від Отця: «У мене немає ніякої влади. Все походить від Отця». Ісус показує нам себе, як повноцінну людину, яка у Точці Духа є повністю відкритою Богові Отцю і може сказати: «Я в Отці, а Отець у Мені. Хто бачить Мене, бачить Отця». Центром кожного християнина є Ісус Христос. У нас є Його Тіло — Слово стало Тілом. Ісус Христос — Бог у матерії, у житті, у тілі. Він містить в Собі весь матеріальний світ. Ісус, Його вчення, Його любов, Його співчуття, стають центром усього нашого психічного життя. Ісус завжди живе в Дусі, в спілкуванні з Отцем. Його чудеса і вчення походять з цього внутрішнього Центру, з точки Духа. У Ньому і через Нього, в наших тілах і душах ми можемо відкритися до Божественної Присутності, яка завжди є тут та зараз. Якщо ми зможемо це зрозуміти, ми зможемо змінити весь наш світ.

.

Св. Григорій Ніський «Велике Огласительне слово»

У тому, що Бог зодягнувся в наше єство, немає нічого дивного і божевільного. Чи знайдеться хто-небудь настільки безрозсудний, хтоб зміг споглядаючи світ не повірити, що Бог є все — що Він зодягнувся у Всесвіт і в один і той же час містить весь всесвіт в Собі та перебуває у ньому? Усе, що існує залежить від Того, Хто є самим буттям, і ніщо не може бути, не володіючи буттям в лоні Сущого. Якщо ж все в Ньому, а Він у всьому, чи повинні ми сумніватися в тому, що Бог одного разу народився як людина — Він, що і сьогодні живе у людині? Як тоді, так і тепер Він так само присутній в нас. Сьогодні Він змішаний з нами так, щоб підтримувати буття створеного світу. Тоді ж Він возз’єднався з нашим єством, щоб обожити його своїм дотиком після того, як вирвав його у смерті. Його Воскресіння стало для смертних початком повернення до безсмертного життя.

.

Євангеліє від Йоана
(Йн 15:1-8)

Я є істинна виноградна лоза, а Отець Мій – вино­градар. Всяку гілку в Мене Він відсікає, що не плодоносить, і всяку, що плодоносить, очищає, щоб більше принесла плоду. Ви вже очищені через слово, яке Я пропо­відував вам. Перебувайте в Мені, і Я у вас. Як гілка не може приносити плоду сама від себе, якщо не буде на лозі, так і ви, якщо не будете в Мені. Я є лоза, а ви гілки; хто перебуває в Мені, і Я в ньо­му, той приносить багато плоду; бо без Мене не можете робити нічого. Хто не буде в Мені, той буде відкинутий геть, як гілка, і всохне; а такі гілки збирають і кидають у вогонь, і вони згоряють. Якщо перебуватимете в Мені, і слова Мої у вас будуть, то, чого б ви не захотіли, просіть, і буде вам. Тим прославиться Отець Мій, якщо ви принесете багато плоду і будете Моїми учениками.

break

Щотижневі читання для медитативних груп — архів читань, які можуть використовувати як групи, які проводять регулярні зустрічі, так і люди, що медитують у нашій традиції і не мають можливості приєднатися до тієї чи іншої групи. Щотижня ми пропонуємо добірку фрагментів зі Священного Писання а також з текстів традиційних і сучасних вчителів християнської споглядальної духовності, з класичної і нової духовної літератури. Бажаємо Вам плідної медитації і медитативного читання!

 Підпишіться на розсилку оновленнь сайту
christian-meditation.com.ua/subscribe

Компіляція читаннь:  Альберт Захаров Obl OSB