25.04.2017

(о.Лоренс Фрімен OSB | Св. Фаустина Ковальська | cв. Бруно Картузіанец | Євангеліє від Йоана)

Щотижневі читання для медитативних груп у традиції о.Джона Мейна OSB.

groups_readings_27042014s

о. Лоренс Фрімен OSB «Ісус — Внутрішній Учитель»

Ісус прийшов до своїх учнів, що стовпилися в страху в замкнутому просторі. Його першим словом було – «шалом». Це єврейське слово має глибокий сенс, воно означає «мир» та вказує на благословенну гармонію всього устрою буття. Слово «шалом» озвучує Божу гармонію, яка є Святим Духом. Сприйняти це слово Ісуса – значить увійти у мир, що виходить за межі всякого розуміння. […] Ісус дихнув на учнів, кажучи: «Прийміть Духа Святого!» Його подих, що приніс ці слова в їх свідомість і серця, став середовищем, в якому мешкає Дух.

Дух є істина, а істина – це те, що є. Все те, що є насправді, є істиною. […] Дух – це «не-егоїзм», це безмірна порожнеча Бога. Утримуючи в собі «всю правду», Дух переповнює все своєю порожнечею, тим єдиним, що може містити в собі все. Саме тому Ісус, повертаючись до нас в Дусі істини як друг і вчитель, може бути одночасно і Богом і людиною, історичним і космічним. Він є конкретною особистістю, але в той же час Він має універсальну реальність. Він є одночасно часткою і хвилею – абсолютно індивідуальний, здатний до окремого та неповторного буття, але і невіддільний від усього іншого.

 

Св. Фаустина Ковальська «Щоденник. Милосердя Боже в моїй душі»

Глибина моєї душі — це великий та прекрасний світ, в якому живе Бог і я. Крім Бога, ні для кого туди доступу немає. Я не шукаю щастя поза душою, де перебуває Бог. Я радію Богу в своїй душі, там я постійно з Ним перебуваю, там я має найбільш тісний зв’язок з Ним, там я разом з Ним перебуваю у безпеці, туди не проникає людський погляд. […] Я гаряче прошу Господа, щоб Він зміцнив мою віру, щоб я в щоденному, сірому житті керувалася не людським настроєм, а духом. О, як все тягне людину до землі, але жива віра утримує душу у вищих сферах, а самолюбству призначає відповідне для нього місце — тобто останнє.

 

Правила Картузіанского ордена, cв. Бруно Картузіанець

«Головна мета та наука наша: в тиші усамітнення шукати Бога…»

Скільки користі та Божої радості несе усамітнення та спокій пустелі тим, що прагнуть до них, — це знають лише ті, хто вже випробували це на власному досвіді. Люди хоробрі можуть тут досліджувати себе, залишаючись в собі; наполегливо шукати чесноти та користуватися плодами благодаті Небесної. Тут погляд стає настільки гострим, що може впізнати Жениха; погляд, що ясно та скоро звертається до Бога.

 

Євангеліє від Йоана
(Йн 20:19-31)

А як звечоріло, того самого дня, першого в тижні, — а двері ж були замкнені там, де перебували учні: страхались бо юдеїв, — увіходить Ісус, став посередині та й каже їм: «Мир вам!» Це промовивши, показав їм руки й бік. І врадувались учні, побачивши Господа. І ще раз Ісус їм каже: «Мир вам!» Як Мене послав Отець, так Я посилаю вас». Це промовивши, дихнув на них і каже їм: «Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи — відпустяться їм, кому ж затримаєте — затримаються». Тома ж, один з дванадцятьох, на прізвисько Близнюк, не був з ними, коли то прийшов був Ісус. Тож повідали йому інші учні: «Ми Господа бачили». Та він відрік: «Якщо не побачу на Його руках знаків від цвяхів і не вкладу свого пальця у місце, де були цвяхи, а й руки моєї не вкладу в бік Його, — не повірю!» По вісьмох днях знову були вдома Його учні, а й Тома з ними. І ввіходить Ісус, — а двері були замкнені! — стає посередині та й каже: «Мир вам!» А тоді промовляє до Томи: «Подай сюди твій палець і глянь на мої руки. І руку твою простягни і вклади її у бік мій. Та й не будь невіруючий, — а віруючий!» І відказав Тома, мовивши до Нього: «Господь мій і Бог мій!» І каже йому Ісус: «Побачив Мене, то й віруєш. Щасливі ті, які, не бачивши, увірували!» Ще й інші численні чудеса, що їх не списано у цій книзі, вчинив Ісус на очах своїх учнів. А ції — списано, щоб увірували ви, що Ісус — Христос, Син Божий, а вірувавши, — щоб мали життя в Його ім’я.

 

break

Щотижневі читання для медитативних груп — архів читань, які можуть використовувати як групи, які проводять регулярні зустрічі, так і люди, що медитують у нашій традиції і не мають можливості приєднатися до тієї чи іншої групи. Щотижня ми пропонуємо добірку фрагментів зі Священного Писання а також з текстів традиційних і сучасних вчителів християнської споглядальної духовності, з класичної і нової духовної літератури. Бажаємо Вам плідної медитації і медитативного читання!

Підпишіться на розсилку щотижневих читаннь

Компіляція читаннь:  Альберт Захаров Obl OSB