о. Бруно Барнхарт OSB Cam «Пустеля і Хрещення»

(Із серії «Християнство розумне»)

articles_newcamaldoli_2b

Пустеля

Іудейська пустеля, в якій хрестив Іоанн, зустрічає нас на самому початку Євангельського оповідання апостола Марка. Перше слово Євангелія від Марка, «архе» [1], відсилає нас до розповіді про початок всього творіння, до першого розділу Книги Буття. Хаос Творіння (Бут 1: 2) [2] відповідає пустелі Виходу з Єгипту, в якому здійснилося народження Ізраїлю, і пустеля Марка пов’язана з усіма цими образами.

Мк 1: 1-6

Біблійна пустеля має також і масу інших асоціацій. Ісус, подібно до Ізраїля, був підданий випробуванню в пустелі, і потім він повернувся в неї для спілкування з Отцем. Пустеля стала місцем розгортання всіх божественних маніфестацій, всіх епіфаній: чудо насичення Ісусом народу або Його Преображення.

.

Хрещення Ісуса і християнська ініціація

Пустеля є місцем того початку, що здійснюється у духовній посвяті — у Хрещенні, євангельському Новому творінні. Ранні християни називали Хрещення просвітленням (грец. Photismos, англ. Illumination), асоціюючи його з творінням світу «на початку» Буття. Хрещення Ісуса Іоанном в пустелі нагадує нам про духовне посвячення Мойсея у Неопалимої Купини, палаючого куща, де він пізнав що Бог — «Я є Сущий» (Вих 3:14). Деталі оповідання Марка звертають нашу увагу до Авраама та його «сина улюбленого» Ісаака, і до досвіду відчинених небес, що був пережитий Яковом в Бет-Елі: коли він мав видіння сходів, по яким піднімалися та спускалися ангели, та коли отримав усвідомлення «дому Божого» (івр. Бейт-Ель ) і «брами небесної» (Бут 28:17). Всі основні події, розповіді і сцени з Тори об’єднуються у миті ініціації Ісуса. Все спрямовується до цієї центральної точки, в якій відбувається зустріч неба і землі, минулого і майбутнього.

Мк 1: 7-11Бут 1: 1Бут 22: 2Бут 28: 10-22Вих 3: 1-17

Все євангельське оповідання Марка слід читати в світлі події Ісусового Хрещення. Це цілком можна пояснити тим, що Євангеліє від Марка було написано з урахуванням того, що в ранньохристиянській церкві воно повинно було читатися від початку до кінця на Літургії навечір’я Пасхи, що була зосередженою на хрещенні катехуменів.

Мк 16: 1-8

Євангеліє від Марка має дивне завершення, що ніби-то розчаровує. Жінки, злякавшись, підуть і нічого не скажуть про те, що вони бачили в гробниці, де було покладено Ісуса! Жіноче мовчання, морок порожньої гробниці, дивне явище юнака в білому одязі — все раптово наповнюється світлом, коли ми розуміємо, що закінчення історії Марка призначене для того, щоб відповідати його початку, і що кульмінація його Євангелія (відкритого фразою — «початок доброї новини») є зорею божественного світла в миті Хрещення — тобто кульмінацією сяючої благої вісті в кожному з нас. Юнак в білому одязі є ні хто інший, як новохрещений, що тільки вийшов з купелі. І хрещення Ісуса в Йордані нерозривно пов’язане з Його смертю і воскресінням (згадайте Авраама і Ісаака, що вирушають до гори жертвопринесення) і з хрещенням нас самих.

Нарешті апостол Павло проголошує, що порожня гробниця Ісуса — це купіль хрещення. Це місце нового народження!

Рим 6: 3-6

Відповідність Ісусового і нашого хрещення, і наслідок цього зв’язку — наша хрещальна тотожність з Ісусом — складають основний принцип для нашого розумного (лат. sapientia), мудрого пізнання Нового Завіту. Йдеться про розуміння того, хто приймає участь у Євангелії. Згідно думки Павла, те, що нам необхідно зрозуміти, — це те, що було нам дано, або те, чим ми стали в Ісусі Христі.

У самому центрі Євангелія від Марка ми знаходимо Преображення Ісуса. Преображення здійснюється на горі Фавор, в присутності трьох учнів. Надалі цей сюжет має пролити світло на сутність нашої участі в Події Христа [3], що розгортається протягом всього євангельського оповідання.

Мк 9: 2-10

Слова, що лунають з хмари та білий одяг Ісуса нагадують про словах з небес, що прозвучали під час Його хрещення і про юнака в білому одязі в гробниці. Обидва моменти знову-таки звернені до нашого власного хрещення. Преображення Ісуса, що передує Його Воскресінню, є не тільки маніфестацією Його божественної людяності, але також і нашої. Обоження, дівінізація — це саме серце Події Христа. За словами Отців Церкви [4], Він зодягнувся в те, чим є ми, — в людяність, — для того, щоб ми зодягнулися в те, чим є Він, — в божественність.

У апостола Петра було бажання залишитися на горі Преображення, побудувавши там три намети. Але йому довелося спуститися разом з усіма учасниками події. У чому сенс слів Ісуса — «аж поки Син Людський не воскресне з мертвих» (Мк 9: 9)? Сходження, на якому тепер наполягає Ісус, відноситься до самого Хреста: спуск з потрійного бачення (трьох точок хреста) назад на землю, до людства та до смерті, поки воно, «четверте» (основа хреста) не підніметься до Ісуса через Його смерть і воскресіння.

Євангеліє від Іоанна та Євангеліє від Марка відрізняються один від одного так само, як світанок відрізняється від сутінків, але все ж вони обидва тісно взаємопов’язані. Вони обидва з самого початку міцно зосереджені на події Хрещення — воно розуміється одночасно як хрещення Ісусове і наше. Пролог Євангелія від Івана — текст текстів для християнської містичної теології — відкривається нам на рівні абсолютно нової глибини і повноти, коли ми читаємо його в світлі всього вищесказаного. Незвичайна присутність Іоанна Хрестителя в цьому квазі-музичному тексті вказує на інтерпретації, пов’язані з Хрещенням.

Ін 1: 1-18

У якості центру прологу ми можемо розглядати вірш 12, де мова йде про хрещення. Далі, у другій половині тексту, з 13го по 18й вірш (за винятком 15го) можуть бути прочитані, як відсилання до внутрішнього досвіду хрещення. Ісус є «Словом» і повнотою одкровення, але він також є «світлом», осяяння яким відбувається в крещальному посвяченні, ведучи до пізнання біблійного одкровення. Ця «слава Однородженого від Отця» (Ін 1:14) належить не тільки Ісусові, але і тим, «які при­йняли Його, що вірують в ім’я Його» (Ін 1:12). Ця слава належить всім нам.

Нам належить повнота, благодать і істина — не тільки істина закону, яку апостол Павло бачив безплідною, але саме та істина, що є одним цілим зі Святим Духом, з якої Святий Дух приходить до нас. І Павло розглядає подію Хрещення як рух від закону до Духу, від рабства до свободи, від дитячої опіки до самостійності зрілого віку, від розділеності до єднання.

Дієслово «було», що відноситься до Слова у віршах 1 і 2, та з яким Іоанн Хреститель звертається до Ісуса у вірші 15 («раніше від мене був») є пов’язаним з «який є» (англ. «who is», «який є в лоні Отця») з вірша 18. В пролозі, в контексті Хрещення відбувається зв’язок Імені Божого («Я Той, що є» Вих 3:14,  грец. «Ego Eimi» в Септуагінті, Іс 41: 4) з Ісусом, який протягом усього Євангелія від Іоанна неодноразово заявляв про Себе — «Я Той, що є». Ім’я — в контексті всього того смислового діапазону, який надає цьому поняттю біблійна традиція — передається тим, хто хреститься в ім’я Ісуса Христа (Ін 17: 6, 11, 26).

Пролог Євангелія від Іоанна містить в собі суть всього Іоаннового оповідання, зведену до вісімнадцяти віршів: таємниця обоження є прихованою у Хрещенні.

Іоанн Хреститель говорив про Ісуса як про Того, Хто хреститиме не тільки водою, але й Духом Святим. У своєму першому посланні Іоанн запевняє хрещених в тому, що вони володіють досконалою повнотою знання (1 Ін 2:20). «Помазання» — слово, яке обов’язково несе в собі резонанс Хрещення — це те ж саме, «що ви чули від початку» (1 Ін 2:24). Євангеліє і християнське посвячення — одна єдина реальність, що розгортається в надрах віруючого. Християнська духовна трансформація є однонаправленим досвідом, вкоріненим в пробудженні до життя нової особистості.

Ін 2: 20-27

Хрещальна подія має ключове значення для того, хто пізнає і досліджує Євангеліє, в її світлі необхідно розглядати весь Новий Завіт. Пізнання Таємниці є прихованим в помазанні.

break

[1] Архе (грец. Ἀρχή) — початок, принцип; см. Мк 1: 1; Ін 1: 1; 1 Ін 1: 1.

[2] Tohu wa-bohu (івр. תֹ֙הוּ֙ וָבֹ֔הוּ) — примордіальні води творіння, безодня, хаос (Бут 1: 2).

[3] «Подія Христа» — термін сучасного богослов’я, що вказує на прорив не тільки в горизонтальному напрямку історичного руху, але також і в вертикальному. «У часовий вимір історії входить Той, хто поза часом, і на цей раз — власною персоною. Виникає не просто одноразовий («історичний») контакт світового часу і Божої позачасовості, але певний «постійний зв’язок», «комунікаційний канал». Рух горизонтального історичного часу триває , але тепер його супроводжує вертикаль, «перпендикуляр», що не заперечує горизонтального виміру як такого.» (А. Кирлежев «Есхатологічний вимір християнства»)

[4] «Бог став людиною, щоб людина змогла стати Богом» (Іриней Ліонський, Афанасій Великий, Василій Великий, Максим Сповідник).

10452955_1466262500279516_5676867373656985393_o

о. Бруно Барнхарт OSB Cam — монах камальдолійської конгрегації ордена св. Бенедикта, абатства «Нью Камальдолі» (Біг-Сюр, Каліфорнія, США www.contemplation.com), один із засновників «Фонду о.Беди Гриффітса».