о.Лоренс Фрімен OSB «Різдвяне послання 2016»

christmass2016_1b1Коли Марія носила своє дитя, вона, мабуть, думала: «Він — моє я, але він — не я». Протягом нашого довгого паломництва віри, у міру того як ми даємо можливість Христу рости в нас, ми проходимо через таке ж відкриття того, ким ми є, а ким не є, відкриваючи для себе те, ким є Він.

Дуже скоро ми можемо зрозуміти, наскільки короткозорими були. Жити у вірі означає дозволити таємниці Христа в нас рости і ставати з нами єдиною. «Ти в Мені і Я в тобі, єдині і нероздільні», — скаже Воскреслий Христос [1].

Різдво бере початок у великому мовчанні Бога. Слово проростає з глибин Божого буття в людське існування, щоб всі могли побачити і торкнутися його. Найглибшою нашою відповіддю на це вічне народження в часі є також безмовність. Тиша, що спочатку народжується в свободі від образів та ідей, та яку ми потім знаходимо у вільному падінні, повертає нас до первинної безмовності, яке є фонтаном любові, що пронизує усі рівні часу і простору.

Багато з нас зараз будуть дарувати і отримувати подарунки. Давайте згадаємо, що самий безцінний дар — це наше буття, яке ми повинні лише прийняти і розпакувати. Наша медитація в цей день найбільшого Дара може стати глибоким даром для оточуючих. Але давайте згадаємо про тих багатьох, у кого немає дарів, якими можна було б поділитися, і у кого занадто мало надій, щоб подивитися вперед. Поступаючи так, ми стаємо до них ближче, — так само як і до Того, Хто народився в яслах, і Кого відвідали бідні пастухи, перш ніж прийшли три царі.

І так як нашим різдвяним подарунком від деяких світових політиків був заклик створювати більше зброї масового ураження, давайте ж проголосимо в вірі за допомогою нашої безмовності владу найбільшого зцілителя людства, Ісуса, який є нашим миром.

Сьогодні на нічному богослужінні я тримаю в серці всіх братів і сестер нашій благословенної спільноти.

Щасливого Різдва!

break

[1] Св. Мелітон Сардійський «Стародавня проповідь на Святу і Велику суботу»