03.10.2016

(о.Джон Мейн OSB | о. Беда Гриффітс OSB | Св. Тереза з Лізьє | Євангеліє від Луки)

Щотижневі читання для медитативних груп у традиції о.Джона Мейна OSB.

groups_readings_03102016s

 

о.Джон Мейн OSB «Спільнота любові»

(фрагмент з р. «Смерть, як внутрішня подорож») 

Подорож до внутрішнього центру – це щось таке, що реалізується в кожному з поколінь, тим або іншим способом. Наша медитативна традиція, що є одним з таких шляхів, походить із давнини, з тієї епохи зародження чернецтва, що передувала зародженню самого інституту монастичного життя. Її коріння ми знаходимо у вченні самого Ісуса і в іудейській духовності, що сформувала Його людську свідомість. Ранні ченці не мали ніяких правил чи монастирів. Вони не відокремлювали своє духовне життя від повсякденного, не були духовними егоїстами. Їх споглядальний шлях полягав у щоденному зосередженні на дійсності, в оновленні та поглибленні власної буденності. […] Цей шлях простий, але, звичайно ж, не легкий. Він вимагає вірності, і, напевно, сміливості. Таким є початок. Далі, нам необхідна відвага і завзятість. І нарешті, на всіх стадіях цього шляху важливим є постійне самовизначення.

Шлях, про який я говорю, це одночасно шлях вмирання і шлях життя. Повторюючи нашу молитовну формулу, нашу мантру, ми вмираємо для того, для чого померти найскладніше. Ми вмираємо для егоїзму, для самозосередження, долаючи межу самосвідомості. У невпинному повторенні ми залишаємо роздуми про себе, зосередившись на тому, що повторюємо. Навчаючись цьому повторенню з усе більшою відданістю і вірою, ми вмираємо для всього, що відокремлює нас від повноти буття. […] Суть християнської медитації в тому, щоб постійно перебувати на шляху паломництва. У нас є тільки одна мета і одне покликання — поглиблювати буття і розширювати його межі. Ми — паломники, що йдуть по шляху разом і з вірою, що підтримують один одного, і діляться натхненням йти по шляху далі, так чи інакше наближаючись до мети.

 

о. Беда Гриффітс OSB «Повернення до Центру» 

Як розуміти послух? Вбогість — це зречення від світу, цнотливість — зречення від плоті, а послух — зречення від себе. Це найбільш радикальний вид зречення. Але що таке «я»? «Я» — це принцип розуму і відповідальності в нас, корінь свободи. Це те, що робить нас людиною. Але це «я» не є автономним, воно підпорядковане закону, тому, що в Індії називають терміном «дхарма», і що святий Фома Аквінський називав Вселенським Розумом, Законом Всесвіту. Вважати, що «я» має абсолютну свободу, що воно є сам собі закон — велика ілюзія. Це первородний гріх. […] «Я» має підкорятися Богу, вселенському Закону, і у цьому знаходити справжню свободу, інакше воно втратить свободу на догоду природі, несвідомому. Такою є природа «я»: воно не є статичною субстанцією, повної в собі. Воно має силу «самотрансцендентності», здатністю повністю переходячи до Іншого, виходити за рамки себе, віддаючись Вищому «Я», Духу. Коли це відбувається, ми починаємо жити, виходячи з принципу внутрішньої Життя, із Закону Розуму. Це мудрість, радість і безсмертя. Це мета, заради якої була створена людина, це справжній послух.

 

Св. Тереза ​​з Лізьє «Історія однієї душі» 

Залишатися немовлям перед Господом Богом — це значить, ні про що не турбуватися і ніколи не прагнути до успіху. Бути маленькою означає також ніколи не приписувати собі чесноти, в яких вправляєшся, і не вважати себе на що-небудь здатною, але визнавати, що Господь Бог вкладає ці скарби в руку Свою дитину, щоб вона ними користувалася, коли буде необхідно, але ці скарби завжди будуть належати Господу Богу. Це означає, ніколи не впадати у відчай від своїх помилок; адже діти часто падають, але вони занадто малі, щоб заподіяти собі цим великої шкоди. […] Якщо б я навіть виконала всі, вчинене апостолом Павлом, все одно вважала б себе «рабом нічого не вартим». Але саме від цього я і радію, бо нічого не маючи, я отримаю все від Господа Бога. […] Моє серце наповнене волею Господа Бога і тому ніщо ззовні не може проникнути всередину: воно просто зісковзує, як масло, яке не може змішатися з водою. У своєму серці я завжди перебуваю в глибокій тиші, яку ніщо не може порушити.

 

Євангеліє від Луки

(Лк 17:5-10) 

І сказали апостоли Господу: Додай Ти нам віри! А Господь відказав: Коли б мали ви віру, хоч як зерно гірчичне, і сказали шовковиці цій: Вирвися з коренем і посадися до моря, то й послухала б вас! Хто ж із вас, мавши раба, що оре чи пасе, скаже йому, як він вернеться з поля: Негайно йди та сідай до столу? Але чи ж не скаже йому: Приготуй що вечеряти, і підпережись, і мені прислуговуй, аж поки я їстиму й питиму, а потому ти сам будеш їсти та пити? Чи ж він дякує тому рабові, що наказане виконав? Так і ви, коли зробите все вам наказане, то кажіть: Ми нікчемні раби, бо зробили лиш те, що повинні зробити були!

break

 

 

Щотижневі читання для медитативних груп — архів читань, які можуть використовувати як групи, які проводять регулярні зустрічі, так і люди, що медитують у нашій традиції і не мають можливості приєднатися до тієї чи іншої групи. Щотижня ми пропонуємо добірку фрагментів зі Священного Писання а також з текстів традиційних і сучасних вчителів християнської споглядальної духовності, з класичної і нової духовної літератури. Бажаємо Вам плідної медитації і медитативного читання!

 

Підпишіться на розсилку щотижневих читаннь

Компіляція читаннь:  Альберт Захаров Obl OSB