30.08.2016

(о.Лоренс Фрімен OSB | с. Джоан Чіттістер OSB | Св. Августин | Євангеліє від Луки)

Щотижневі читання для медитативних груп у традиції о.Джона Мейна OSB

groups_readings_30082016s

 

о.Лоренс Фрімен OSB «Внутрішнє світло»
(фрагмент з р. «Багата вбогість») 

Бажаючи пізнати вбогість духу, ми повинні прийняти її як досягнення меж власного існування і можливостей, відкриття нездатності рухатися далі самостійно. Але все ж ми знаємо, що рухаємося далі. Ми знаємо, що Хрест поширюється на всю необмежену нескінченність Воскресіння. За нашою конечністю лежить простір Бога. Убогість духу є «чудесною вбогістю», адже коли ми торкаємося цієї межі існування (ось що таке хрест: дотик до цієї межі), вона раптово віддаляється, дивовижним чином розширюючи наше буття. Це і є воскресіння. Швидше за все, ми не відразу зрозуміємо, чим є міць такої експансії. Мине якийсь час, перш ніж ми розпізнаємо в ній особистісну силу Ісуса, Його безмежне існування, нове буття Воскресіння, що наповнює і розсуває рамки нашої свідомості.

Не одразу приходить це розуміння. Та щоразу, коли ми проходимо через хрест, коли ми торкаємося краю, наш рубіж відсувається вперед. Кожного разу ми бачимо Його у дедалі яснішому й чистішому світлі. Саме це відбувається в нашій медитації. Молитва надає остаточного сенсу нашому досвіду вбогості в будь-якій життєвій ситуації. Молитовна формула провадить нас до цієї межі. Вона веде нас туди й утримує там, поки не настане час нашого розвитку. Вона вчить нас чекати, бо воскресіння й розвиток – це дар Господній.

 

с. Джоан Чіттістер OSB «Правило Бенедикта — джерело осяяння на всі часи»
(фрагмент з р. 7 «Про смирення») 

«Святе Письмо волає до нас: «Хто бо підноситься буде впокорений, а хто впокоряється той піднесеться» (Лк 14:11; 18:14) […] Якщо хочете досягти вершин смирення і скоро зійти на ту небесну височінь, якої сягають смиренням в реальному житті, справами нашого сходження треба спорудити драбину, яку уві сні бачив Яків, та на якій він побачив ангелів, що спускаються і піднімаються. Без сумніву, треба розуміти, що вниз веде самозвеличення, та вгору – смирення. » 

Драбина Якова – один з найбільш популярних образів духовного зростання в класичній літературі, присвяченій містичному життю. У давнину він виглядав абсолютно ясною ілюстрацією концепції духовного подорожі, і як приклад такої був використаний у всіх наступних епохах. Драбина Якова символізує собою зв’язок між небесами і землею. Цей зв’язок має на увазі особливий процес, в якому душа в своєму житті сприймає присутність Бога, торкається цієї присутності, тримається за неї і завдяки цьому піднімається вгору як ангели Божі, що за допомогою Бога «підносяться та сходять» у видінні Якова. Ці сходи, що являють собою делікатно збалансовану стежку до незримого Бога, за словами св. Бенедикта є ні чим іншим, як єдністю тіла і душі. […] Св. Бенедикт веде нас до пізнання нашого місця у всесвіті, нашої взаємопов’язаності із загальною цілісністю, нашої залежності від Бога у тій малій величі, якою ми володіємо в Ньому.

 

Св. Августин «Сповідь»
(10, VI) 

А що ж таке Бог? Я запитав землю, і вона сказала: «Це не я»; і все, що живе на ній, будуть сповідувати те саме. Я запитав море, безодні і плазунів, які живуть там, і вони відповіли: «Ми не Бог твій; шукай над нами ». Я запитав у вітри, що віють і весь повітряний простір з мешканцями своїми заговорили: «Я не Бог». Я питав небо, сонце, місяць і зірки. «Ми не Бог, якого ти шукаєш», — говорили вони. І я звернувся до всього, що обступає двері плоті моєї: «Скажіть мені про Бога мого — ви ж не Бог, — скажіть мені що-небудь про Нього». І вони закричали гучним голосом: «Творець наш — ось Хто Він». Моє споглядання було моїм питанням; їхньою відповіддю — їх краса. Тоді я звернувся до себе і сказав: «Ти хто?» І відповів: «Людина». Ось у мене є тіло і душа, що готові служити мені; одне знаходиться в зовнішньому світі, інше — всередині мене. У кого з них питати мені про Бога мого, що про Нього вже питав я своїми зовнішніми почуттями усіх, починаючи з землі і до самого неба, куди тільки міг послати за вістями промені очей своїх? Краще, звичайно, те, що всередині мене. Всі тілесні вісники сповістили душі моїй, судді і головуючому, про відповіді неба, землі і всього, що на них; вони говорили: «Ми не боги; Творець наш, ось Він». Внутрішню людину повідомила про це людина зовнішня, що їй служить. Я, внутрішній, дізнався про це, — я, я душа, через свої тілесні почуття. Я запитав весь всесвіт про Бога мого, і отримав відповідь: «Я не Бог, Творець наш — ось хто Він».

 

Євангеліє від Луки
(Лк 14:1, 7-14) 

Довелось Йому в суботу ввійти в дім одного з начальників фарисейських спожити хліба, і вони стежили за Ним. Помітивши ж, як запрошені вибирали перші місця, сказав їм притчу: коли будеш запрошений кимось на весілля, не сідай на перше місце, щоб не знайшовся хто між запрошеними поважніший за тебе, і щоб той, хто запросив тебе і його, підійшовши, не сказав тобі, щоб поступився цьому місцем, і тоді доведеться тобі з соромом зайняти останнє місце. Але коли будеш запрошений, то, прийшовши, сідай на останнє місце, щоб той, хто запро­сив тебе, підійшовши, сказав тобі: друже, пересядь вище. Тоді буде тобі честь перед тими, хто сидить з тобою. Бо всякий, хто підноситься, буде принижений, а хто принижує себе, піднесеться. Сказав же і тому, хто запросив Його: коли справляєш обід або вечерю, не клич друзів твоїх, ні братів твоїх, ні родичів твоїх, ні сусідів багатих, щоб і вони тебе колись не запросили і не одержав ти відплати. Але, коли справляєш званий обід, клич убогих, калік, кривих, сліпих, і блаженний будеш, бо вони не мають чим віддати тобі; віддасться ж тобі у воскресіння праведних.

 

break

Щотижневі читання для медитативних груп — архів читань, які можуть використовувати як групи, які проводять регулярні зустрічі, так і люди, що медитують у нашій традиції і не мають можливості приєднатися до тієї чи іншої групи. Щотижня ми пропонуємо добірку фрагментів зі Священного Писання а також з текстів традиційних і сучасних вчителів християнської споглядальної духовності, з класичної і нової духовної літератури. Бажаємо Вам плідної медитації і медитативного читання!

 

Підпишіться на розсилку щотижневих читаннь

Компіляція читаннь:  Альберт Захаров Obl OSB