о. Беда Гриффітс OSB

Фрагменти з різних книг

bg_2

.

«Воскресіння»
(Проповідь у Великодній тиждень, Саччідананда Ашрам, 1988 р.)

Все людство являє собою одне тіло, і це тіло Людини впадає в гріх і розділяється, дезінтегрується, але Христос у Воскресінні знову об’єднує все людство. Це не тільки воскресіння однієї, індивідуальної особистості з мертвих; Ісус у своєму Воскресінні воскрешає разом з собою людство. Це ідея єдності в живому організмі, в цілому, що складається з безлічі частин, єдиних в одному тілі. […]

Ісус збирає людство в єдине ціле – в собі самому. Він возз’єднує людство в Бозі і в єдності творіння. Все людство повертається до Бога у Христі. Це і є — мета Євангелія. Ми повинні побачити космічного Христа, зрозуміти, що в Ньому втілено покликання всього творіння. Поки ми цього не відкриємо, наша релігія буде зберігати доволі вузькі рамки. Поки християни — лише невелика група людей в цьому світі, але вони — спокутування всього людства і всього творіння. Таким є істинний сенс Євангелія.

break

.

«Нове бачення реальності»
(«A New Vision of Reality: Western Science, Eastern Mysticism and Christian Faith», 1990 р.)

Ми в більшій мірі знаходимо себе тоді, коли входимо у взаємини з іншими. При цьому ми не втрачаємо самих себе, скоріше ми звільняємося від почуття власних кордонів і відокремленості, знаходячи свою інтегральну цілісність з єдиною Реальністю. Такою є сутність таїнства любові. Весь хід еволюції, як її описував о. Тейяр Де Шарден SJ, є ні чим іншим, як процесом персоналізації. І кінцева мета людства — спілкування особистостей, які перебувають в любові. Це і є сенс християнської доктрини Трійці, такою є гранична Реальність — єдність в любові.Отець — джерело всього, основа буття, Гранична Реальність. Син — мудрість Отця, Його самооб’явлення і самовираження, свідомість Єдиного. І Дух Святий — блаженство любові, струмуюче з цієї єдності буття і пізнання. Буття, знання і блаженство неподвійно єдині, і в цій єдності немає ніяких розбіжностей — тільки усвідомленість найчистішої свідомості. Це чиста свідомість і є єдністю любові. Дух є блаженством, але не просто блаженством свідомості, а саме блаженством спільності, любові.

break

.

«Про Церкву»
(Фрагмент з лекції для спільноти бенедиктинського ашраму «Osage», США, 1992 р.)

Воскресіння стало новим шляхом присутності Ісуса разом з Його учнями. Ця присутність була повністю реальною – не меньш ніж звичайний фізичний контакт. Духовна присутність насправді навіть більш реально, саме тому Ісус сказав: «Краще для вас, щоб пішов Я, бо як Я не піду, Утішитель не прийде до вас. А коли Я піду, то пошлю вам Його» (Ін 16:7). Він іде від нас у плоті, і повертається в Дусі. І саме таким чином Він присутній в Церкві наших днів. У вічній Реальності Ісус присутній серед учнів в Дусі Святому. Це і є Церква. Таким чином, з самого моменту Воскресіння, учні отримували повноту Святого Духа. Лука розповідає про П’ятидесятницю, і, можливо, це дійсно був драматичний момент у минулому, але насправді він розвертається постійно. Святий Дух приходить кожного разу, коли учні відкривають себе Богові у Христі, і їм дається цей дар. І саме так виникає Церква.Отже, Церква є Церквою Святого Духа. Також Церква — спільнота учнів, що призначені Ісусом і отримали дар Святого Духа, Який являє Собою присутність Ісуса серед тих, хто входить в Церкву. Всі учні Ісуса проголошують саме це послання. Мені здається важливим відзначити, що коли ви просто говорите про Ісуса і про Євангелія, то маєте справу лише з поверхневим описом Реальності, яку не можна висловити словами. Неможливо висловити словами Святого Духа — Він знаходиться за межами слів, за межами всього! Він — сокровенна Таємниця. Ми переживаємо цю Таємницю, а потім намагаємося висловити її словами: текст Євангелій і Послань — це спроба висловити словами Таємницю, яку прініцпіально неможливо виразити таким шляхом, тому ми завжди повинні повертатися до Самої Таємниці, якою і є Ісус. Ми не знаємо, яким Він був, і не дізнаємося цього до кінця, до того моменту, коли побачимо Його таким, який Він є. Ми дивимося на Нього через завісу, через призму Писання. Ця завіса спочатку майже прозора, потім, з плином часу, стає все більш щільною, але водночас і ще більш тонкою.

break

.

«Нове бачення реальності», «Брак сходу і заходу»

У Вознесінні Ісуса […] матерія та душа возз’єднуються, стаючи Одним, єдиним Словом, граничною Реальністю. Преображення Тіла Христа торкнулося всього всесвіту, направивши його в бік духовної еволюції. У події Воскресіння Христового Дух повсюдно наповнив собою матерію, і вся вона виявилася охопленою свідомістю. У той час, як у всьому всесвіті, на кожному з його рівнів, виявляються конфлікти, і тіло з душею також перебувають в постійному конфлікті, в Ісусі ця конфліктність була подолана — тіло і душа були відновлені до єдності з Духом, і міць цього об’єднання була вивільнена в масштабах усього світу. Так, ми можемо сказати, що смерть Ісуса, Його добровільне віддання свого життя на Хресті Отцю — подія, що охоплює увесь космос.Смерть Ісуса стала миттю, в якій людська свідомість вийшла за грань себе — до свідомості божественної. У цій точці людське буття, як тіло і душа, було тотально віддане буттю Божому. Воскресіння, в якому Ісус підніс до неба смертність тіла й душі — не що інше, як видима частина історії, в якій відбувається вселенське спокутування. Тут не тільки душа і психічне буття, але і тіло, і вся фізична сторона Творіння звільняються з рабства, стаючи «новим творінням».

(цит. по виданню: бр. Уейн Тісдейл OSB Cam «Введення у міжрелігійну думку Беди Гриффітса»)

break

.

«Одкровення та досвід»
(Фрагмент статті в «The Tablet», 30 листопада 1974 р.)

Церква живе досвідом Бога, що відкривається в Дусі Святому, через Ісуса Христа. Кожен християнин при хрещенні отримує не тільки благодать віри, надії і любові, але і дари Святого Духа – цілком конкретні сили, які наповнюють нас згідно кожного руху Духа. Усі великі теологи і вчителі Церкви, від грецьких отців і до св. Августина і св. Томи Аквінського були Божими людьми, і вся їхня філософія була відображенням їх внутрішнього досвіду Бога. Християнський досвід Бога, заснований на вірі і любові, є саме переживанням Бога – переживанням Його самоявленності у Христі, і Його самоспілкування в Дусі, в якому ми можемо доторкнутися до таємниці Христа, який перебуває в нас, до таємниці Його спокутної смерті і воскресіння, і до його євхаристійної присутності.

break

 

.

 Портрет о. Беди: Марія Захарова Obl OSB