Великдень 2016

Вітання від редакції та о. Лоренса Фрімена OSB

Natalia Rusiecka - 2014

Пасха Христова 2016 р.

Дорогі брати і сестри, що святкують сьогодні Великдень за юліанським календарем, сердечно вітаємо Вас з Христовим Воскресінням!

«Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав, і тим, що в гробах, Життя дарував!»
(тропар Великодня)

break

Зараз, наприкінці шляху великопісного споглядання, усі ми – ті, хто пройшов цей шлях тим чи іншим чином, — можемо із впевненістю сказати: істина мета завжди є не зовнішнім об’єктом, але внутрішнім досвідом. Тим більше, якщо це істина й радість, що розквітають у нас у мить зустрічі зі Світлом, у якому ми «бачимо світло» (Пс 35:10); що сягають корінням у безначальність Джерела нашого життя; що не мають меж і кордонів, так само як Сущий, у чиєму серці вони переживаються. Це істина й радість Воскресіння Христового – мета, якої неможливо досягти «власними» зусиллями або зрозуміти «власним» розумом, але у яку можна увійти завдяки милості та стати невід’ємною частиною її таємниці й безмежності. Шлях до цієї мети прихований у печері нашого Серця, і вхід туди – розміром з вушко голки. Проходячи маршрутом Страстей Христових, із компасом споглядання у руках, та вводячи на вході пароль «не я, але Христос у мені» (Гал 2:20), «забуваючи те, що позаду, і спішачи до того, що попереду» (Флп 3:13) – ми входимо у Присутність Того, «Який є життя» (Проповідь Великої Суботи).

Тепер ми ясно й чітко чуємо звернене до нас Слово: «Повстань, підемо звідси, ти в Мені і Я в тобі, єдині та неподільні». Св.Бенедикт у свємо Правилі вчить: «Слухай уважно, праця послуху поверне тебе до Бога». І ось, тепер, ми нарешті досягли мети – у світлі Воскресіння, яким Воскреслий Господь охоплює увесь світ, розповсюджуючись із нашого серця за межі простору й часу, — ведучи нас і весь світ до тиші Отця, який вимовляє Слово. Слово стало плоттю на усю вічність, і ця вічність сьогодні пробуджується в нас – в новому творінні.

 Редакція www.christian-meditation.com.ua

Христос Воскрес, Аллілуйя! 
Дорогі друзі, прийміть наші вітання зі Світлим Христовим Воскресінням!

break 

.

о. Лоренс Фрімен OSB «Великдень»

Ми проживаємо своє життя, постійно утримуючи у змученній уяві таку велику кількість сценаріїв майбутнього, що навіть чудові та переображаючи новини доходять до нас з великими труднощами і далеко не відразу:

Пророцтва виконані.

Великий поділ подолано.

У нас є вірний друг і захисник, що веде весь наш потенціал до остаточного виповнення.

Ми вільні від страху, який тримав нас у полоні давніх зацикленостей, що вели нас в нікуди.

Ми маємо перед собою шлях і наповнені надією.

Нам доручено з сьогоднішнього дня проживати це життя по-новому.

Господь воскрес.

Це абсолютно реально. Алілуя!

 

break 

 .

«З Хреста Святого знятий, 
Той, хто Пекло поправ, 
Той, хто Повстав у силі, 
Воскрес на третій день. 
Аллілуйя!»

(Гімн Crucem sanctam)

 .

«Бути християнином означає не просто бути учасником церковної спільноти, але слідувати шляхом радісного і глибоко особистого учнівства. Наше християнство також має передбачає знання про те, що шлях «оновленого життя» (Рим 6: 4) відкритий для нас тією силою, що була вивільнена в серце всього людства Воскресінням Христовим. Якщо сила Воскресіння торкнеться нас, якщо ми відкриємо її в нашому серці, то новий шлях яскраво засяє, долаючи всі старі шляхи… Нам необхідно подолати поверхню, зовнішню сторону речей, для того щоб вступити в контакт з новим життям Воскресіння… Всокресення — вічний знак, що запрошує нас розділити з Христом Його славу і повноту Його сповненості… Момент Божого одкровення — це мить, коли ми входимо у вічне «зараз» Бога. Це одкровення укладає і об’єднує в собі весь час, все наше життя «до» і «після», роблячи його єдиним з Одним Втіленням, Одним Розп’яттям, Одним Воскресінням.»

(о. Джон Мейн OSB «Монастир без стін», лист на Великдень 1982 р.)

 .

 «Сьогодні силою надлюдської влади, даної Тобі Воскресінням, Ти дозволяєш мені, Владико, прозрівати Тебе… Ти, Чиї руки обіймають зорі, Ти – перший і останній, живий, мертвий і воскреслий; Ти, хто поєднує у Собі Єдиному усі зачарування, усі відчуття, усі сили, усі стани; це Тебе хотіла уся моя істота бажанням великим, мов світ. Над усім життям, якому належить зародитися, зростати, квісти й зріти сьогодні, проголоси: «Це є Тіло Моє!» А понад усякою смертю, що підточує, знекровлює, косить, накажи: «Це є кров Моя».»

(о. Тейяр де Шарден SJ «Літургія Всесвіту»)

break

Ікона Воскреслого Христа, © Н. Русецька