Різдво Христове 2015

Різдвяні вітання від редакції

 

christmass2015_1s

Дорогі брати і сестри, що святкують Різдво Ісуса Христа за юліанським календарем, сердечно вітаємо Вас і бажаємо радісної, повної світла і глибини зустрічі з таємницею Втілення! Христос народжується, славте Його!

«Суть християнського вчення про Втіленні полягає в тому, що Таємниця Божа у своєї вічній творчості не просто стає ближче до нас, але воістину об’єднує нас з собою. Вона прийняла як свій дім наше серце, нашу плоть. Пробудження до цієї реальності дає нам перспективу, що веде до втіленої зустрічі з Таємницею Бога. Людське щастя Різдва нагадує нам про те, що зустріч реальна — адже це пробудження не є плодом наших справ. Ми більш не обмежені своїми недосконалими ресурсами. Не наша сила і мудрість, але Його любов присутня в нашому серці як світло найвищої реальності. Смирення Дитятка Ісуса — наше дороговказне світло, наш вчитель. В Його світлі прихована наша усвідомленість. В Його любові ми знаходимо любов. В Його істині ми істинні.»

(о. Джон Мейн OSB «Монастир без стін»)

«Діва днесь Пресущественного народжує, і земля вертеп Недосяжному приносить […] Таїнство бачу я дивне і преславне: небом — вертеп, престолом херувимським — Діва,  оселею — ясла, що в них положився Неосяжний Христос Бог»

(Кондак і задостойник Різдвяній літургії)

break

Дорогі брати і сестри, які святкують Різдво Христове за григоріанським календарем, 25 грудня, сердечно вітаємо вас із Різдвом Господа нашого Ісуса Христа! 

В глибині мовчання Божої вічності, посеред ночі історії та часу сяє Світло. Крізь більш ніж дві тисячі років до нас долітає голос апостола Йоана, що говорить нам про це Світло: «Світло у темряві світить, і темрява не обійняла його» (Ін 1:5). Дивлячись на зовнішню сторону речей, нам може здаватися, що це Світло мале й беззахисне — чи зможе воно охопити всю широкість простору, усю тривалість часу? Але варто лише поглянути на це Світло поглядом віри — поглядом споглядального досвіду — і Його сокровенна сила переповнює нас, народжуючи те саме Світло у печері наших сердець, у глибинах наших душ, в тій точці перехрестя часу й простору, де обидва досягають повноти й зосередженості. У кожній історії є переламний пункт, після якого усе зненацька змінюється, і сюжет, без можливості повернення до пройдених сторінок, неухильно спрямовується до своєї мети, що об’єднує воєдине усі наші розрізнені враження, здогадки, очікування. Сьогодні, зараз, в цю мить наше життя охоплює пульс тієї глибини, що надає йому кінцевий і абсолютно екзистенційний зміст — як незриме пшеничне поле, що постає з зерна. Отець Джон Мейн казав, що споглядання пробуджує нас до бачення у перспективі Різдва «таємничого поєднання повсякденного та вищого». Усе, що ми робимо в цей благословенний час, — молитва, медитація, зустрічі з близькими, відпочинок і розваги — усе це стає полем зустрічі з життям Бога, що бажає стати Новим Життям в нас, у простоті нашого «тут і тепер». Нам залишається тільки додати до круговерті ілюмінації святкового різдвяного часу міру споглядання, того уважного погляду віри-досвіду, у світлі якого апостол Павло увійшов у ясність Світла нового життя, що не має кінця: «i вже не я живу, а живе в менi Христос» (Гал 2:20).

«Як народжує Бог-Отець Свого Сина в душі? Він народжує Його у вічності, в істиному прозрінні Божественої природи. Саме таким чином народжує Бог Отець Свого Сина у надрах, в основі й сутності душі і так поєднується із нею. […] В цьому народженні, нехай поможе нам Бог, сьогодні знов народжений у людині, щоби ми, бідні діти землі, народилися у Ньому божественно; нехай помагає Він нам в цьому во вікі віків! Амінь.» (Майстер Екхарт «Про вічне народження»)

Бажаємо плідної медитації й молитви а також радісного часу Різдва Христового!

break

Редакція www.christian-meditation.com.ua

Ікона Різдва: © Наталя Русецька