30.06.2015

(о. Джон Мейн OSB | Томас Мертон OCSO | Оріген | Євангеліє від Матвія)

Щотижневі читання для медитативних груп у традиції о.Джона Мейна OSB.

groups_readings_30062014b

 

о. Джон Мейн OSB «Слово у тиші»

Найпростіший спосіб відповісти на питання «Як нам молитися?» може бути знайдений в словах Св.Павла: «бо ми не знаємо, про що маємо молитись, як належить, але Сам Дух заступається за нас невимовними зідханнями» (Рим 8:26) Християни вільні від будь-яких складних питань, пов’язаних з молитвою, в силу одкровення про те, що «наша молитва» є входженням у молитовний досвід самого Ісуса, досвід Духа, досвід єдності з Отцем. Це саме той особистісний досвід Ісуса, який ми виявляємо в серці кожної людської свідомості в якості вічної реальності присутності.

Поглиблюючи розуміння того, що Христос і справді є мир, що перебуває посеред нас, нам необхідно пізнати також і те, що «все та в усьому Христос» (Кол 3:11). І ми з вами в ньому перебуваємо. Компетенція, якою володіє Церква, що є свідком цього внутрішнього досвіду, буде мірилом глибини його особистісного переживання нами, нами як Церквою і як Тілом Христовим. […] Будь-який християнин у своїй молитві відрікається від власної сили, залишаючи своє его позаду. Поступаючи так, всі християни стверджують свою абсолютну віру у силу Христа, як у єдину силу, що сприяє єдності всіх людей, у силу, яку справді можна назвати силою любові та єдності як такої.

 

Томас Мертон OCSO «Зерна споглядання«

Справжнє духовне життя — це не діонісійська оргія та не аполонійська чіткість, а дещо, що перевищує і те й інше. Це — життя в премудрості, в софійної любові. У Sophia, вищої мудрості, нероздільно з’єднані вся сила і велич незбагненного (Божа таємниця) — і матеріальне багатство створеного світу, батьківський та материнський початок, нестворений Отець і тварна Мати-Мудрість. Саме віра вводить в нас у цю вищу країну єдності, сили, світла і софійної любові, де немає більше народженого людським розумом обмеженого і збиткового світла, і де Істина, єдина і цілісна, все збирає в повноту Мудрості, Sapientiae, Sophia. Коли апостол Павло казав про свободу і кохання як позбавлення від влади Закону («любов виконання Закону» (Рим 13:10)), він мав на увазі, що в Дусі Христовому ми щеплені до Христа, «Божої сили і Божої премудрості» (1 Кор 1:24.); що Він Сам став нашим життям, світлом, любов’ю, мудрістю. Справжнє духовне життя — це життя в премудрості, у Христі. Темрява віри приносить плоди у світлі мудрості.

 

Оріген « Тлумачення на Євангеліє від Матвія»

Якщо, подібно Петру, ми говоримо слова, якими Симон Петро відповів Христу: «Ти — Христос, Син Бога Живого», — не тому, що тіло і кров це нам відкрили, але тому, що світло Отця небесного засяяло у наших серцях, то і ми стаємо тим же, чим був Петро. Він (Отець) дає нам одкровення, яке зводить на небеса тих, хто відсунув все завіси зі своїх сердець і отримав дух Божої премудрості і одкровення. Бо кожен учень Христа є камінь […] і на кожному такому камені зводиться всяке слово Церкви та її відповідний спосіб життя.

 

Євангеліє від Матвія
(Мф 16:13-19)

Прийшовши ж Ісус до землі Кесарії Пилипової, питав Своїх учнів і казав: За кого народ уважає Мене, Сина Людського? Вони ж відповіли: Одні за Івана Христителя, одні за Іллю, інші ж за Єремію або за одного з пророків. Він каже до них: А ви за кого Мене маєте? А Симон Петро відповів і сказав: Ти Христос, Син Бога Живого! А Ісус відповів і до нього промовив: Блаженний ти, Симоне, сину Йонин, бо не тіло і кров тобі оце виявили, але Мій Небесний Отець. І кажу Я тобі, що ти скеля, і на скелі оцій побудую Я Церкву Свою, і сили адові не переможуть її. І ключі тобі дам від Царства Небесного, і що на землі ти зв’яжеш, те зв’язане буде на небі, а що на землі ти розв’яжеш, те розв’язане буде на небі!

break

 

Щотижневі читання для медитативних груп — архів читань, які можуть використовувати як групи, які проводять регулярні зустрічі, так і люди, що медитують у нашій традиції і не мають можливості приєднатися до тієї чи іншої групи. Щотижня ми пропонуємо добірку фрагментів зі Священного Писання а також з текстів традиційних і сучасних вчителів християнської споглядальної духовності, з класичної і нової духовної літератури. Бажаємо Вам плідної медитації і медитативного читання!


 

Компіляція та переклад читаннь: Альберт Захаров