Адвент 2014

Адвентові вітання від редакції

articles_jmcol_9_1b

Дорогі друзі, вітаємо всіх вас з початком Адвенту — особливого часу приготування нашого серця до зустрічі з «Сонцем, що освічує тих, які сидять у темряві та в смертній тіні»,  до зустрічі з Христом, Словом Божим, що приходить до нас з тихої ночі безмовності передвічного Отця, обійнятої турботливою і вільною від самозосередження увагою Діви Марії. Нехай щоденна медитація і всі наші молитовні, духовні практики допоможуть нам відкритися Вічному Світлу, що «у темряві світить».

 

Почнемо шлях Адвенту з роздумів о.Джона Мейна, одночасно присвячених і безпосередньо часу передріздвяного посту і тому універсальному значенню чернечого досвіду, яке за словами о. Мейна [1] є притаманним усім без винятку людям. 30 листопада, в першу неділю Адвенту, Католицька Церква відкрила рік богопосвяченого життя. Для нашої медитативної спільноти, основою якої є прагнення практикувати споглядальний шлях в умовах сучасного мирського життя, це також важливий привід задуматися про те, як би ми могли поглибити бенедиктинське вимір нашої повсякденності і нашої власної духовності.

о. Джон Мейн OSB «Чистота Христа»

wayofcross_wccm_break

Редакція www.christian-meditation.com.ua

[1] «Св. Бенедикт визначає чернече життя, як пошук Бога. […] Отець Джон Мейн каже, що покликання монаха, і, отже, всього людства в цілому, – так як в кожній людині присутній архетип монаха – „відкритись своєму вічному потенціалу в Бозі, в новому творінні, центром якого є Христос”. Це і є монастичний архетип, який пронизує всі ті шляхи, якими проявляє себе людство протягом своєї історії. За всією різноманітністю людської природи присутня загальна основа, яка об’єднує всіх людей в пошуку Бога, вищої істини і сенсу, і пошук цей відбувається на самоті. Це щось, що зачіпає самі глибинні рівні нашого буття, щось, що ніхто нам не здатний ні дати, ні замінити. Ми повинні розкрити ці глибини, і там ми зможемо доторкнутися до Бога, до реальності. Такий монах є в кожному з нас, в кожній людській істоті. У кожної людини є своє покликання в Бозі, кожен може бути повернений Богом в глибини своєї сутності і пережити там Божу присутність. Пережити присутність безкінечної, вічної реальності, яка підтримує світ, будучи основою і джерелом свого власного буття.» (о. Беда Гриффітс OSB Cam «Медитація і Нове Творіння в Христі»)