о. Джон Мейн OSB «Жага глибини і сенсу», 3. «Богослов’я молитви»

normal_icon~0

Поговоримо про те, які основи богослов’я молитви. З євангельського вчення про неустанну присутність в нас Святого Духа нам відомо, що Божа повнота мешкає в наших власних серцях. Ми знаємо, що в нашому серці перебуває життя Святої Трійці у всій своїй повноті. Це значить, що сам Ісус Христос мешкає в глибині наших сердець. Його людська свідомість також живе в нас, і молитва веде нас до відкриття нашої людської свідомості  до Його свідомості.

Основним мотивом християнської споглядальної традиції, в якій ми медитуємо, є наша віра в те, що Ісус послав Духа Свого Святого замешкати в наших серцях. Тобто, Дух Божий, Дух Творця світобудови живе в нашому серці і в безмовності являє свою любов усім нам. Наша традиція християнської медитації полягає  в тому,  щоб відкрити себе цьому Духу Любові, Святому Божому Духу.

Послухайте, що пише апостол Павло у своєму посланні Колосян: «Як, отже, ви прийняли Господа Ісуса Христа, так у ньому перебувайте; вкорінені в ньому, збудовані на ньому і зміцнені в тій вірі, якої ви навчились, поступаючи в ній наперед з подякою.  У ньому бо враз з людською природою живе вся повнота Божества,  і ви причасні в тій його повноті» (Кол 2: 6-7, 9-10).

Ось у чому основне послання християнства — ми покликані увійти в життя Бога за допомогою Ісуса, за допомогою Його Духа, що мешкає в наших серцях.

В медитації ми йдемо до цього не шляхом інтелектуального аналізу або умоглядних роздумів про Бога Отця або Ісуса, а шляхом перебування в мовчанці і спокої, відкриваючи свої серця Його любові, дотримуючись при цьому певного ритму нашої щоденної медитативної практики.

Таким є чудо Воплочення — Ісус, володіючи людською природою і людською свідомістю, є нашим шляхом до Отця; бо свою людську свідомість ми можемо відкрити Його свідомості. В тому й диво і досконалість християнського одкровення, що Ісус є Шлях, і Шлях єдиний. Він є наш Відкупитель, все і всіх освячує, бо Його свідомість сповна відкрита Отцеві в любові. Коли в своїй безмовній молитві, в зосередженні медитації ми відкриваємо Йому нашу людську свідомість, ми йдемо ще далі — до Отця. Ми проникаємо туди силою Його любові, в якій Він долає сам себе.

Аудіо-запис бесіди (англ.)

break

Переклад: Оксана Захаревич